Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 10 mei 2018

Verslag handvatten voor ambitieuze vrouwen

Céline Blom en Lucia van Milaan sloten 9 mei een drukke fractiedag af in het Huis der Provincie in Arnhem. Op hun uitnodiging gaf Riet de Vlieger handvatten voor ambitieuze vrouwen. Om zich offline en online beter te presenteren.

Het is gezellig druk in de Wijsmanzaal van het Arnhems provinciehuis als Blom en Van Milaan de avond openen. Allereerst vragen ze de aanwezigen, waaronder ook een aantal mannen, waarom ze gekomen zijn. De meesten geven aan te hopen op inspiratie, maar ook om anderen te ontmoeten en met elkaar in gesprek te gaan. Het is een diverse club, hoofdzakelijk, D66’ers uit de hele provincie.

Voluit er zijn

Vervolgens krijgt de jarige Riet de Vlieger het woord. Zij geeft de aanwezigen een groot aantal tips over presenteren mee. De belangrijkste is de eerste. De Vlieger noemt dit ‘voluit er zijn’. “Neem ruimte in als je ergens bent of binnenkomt”, zegt ze. Door een stevige houding in te nemen waarbij je ‘op je achterste benen’ staat en niet op je tenen. Maar ook door stemgebruik: spreek krachtig, helder en duidelijk. De avond staat vooral in het teken van het aanreiken van handvatten. Jezelf presenteren is vooral een kwestie van doen. Uitproberen en oefenen dus. De Vlieger deelt de groep op in tweetallen die met elkaar gaan oefenen. Ze geeft daarbij aanwijzingen en toelichting. Over gesloten en open houdingen en wat het met je gesprekspartner of een publiek doet wanneer je omhoog of omlaag kijkt. Welke houdingen open zijn en gesloten en wanneer je welke houding inzet.

Eerste indruk en uiteindelijk oordeel

Daarna geeft De Vlieger nog meer tips. Bijvoorbeeld over kleding. Een hoog contrast met vlakken in verschillende kleuren straalt kracht uit, zo stelt ze. Heb je kleren aan met weinig contrast ben je meer benaderbaar voor je publiek. Een kraagje biedt steun, maar als je blond haar hebt is het weer geen goed idee om donkere kleuren te dragen. De eerste indruk telt, zoveel is ook duidelijk, maar is niet definitief. In de eerste halve minuut beoordeelt een toehoorder of je betrouwbaar bent. Mede door vast te stellen op wie je lijkt. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Pas na langere tijd, rond drie en een halve minuut minuut, vel je een definitief oordeel over iemand. Dan stop je hem of haar als het ware in een hokje en geef je de persoon een plek.

Signaalmuur en meer

De avond eindigt met een bespreking van de voorbeelden over genderverschillen die Blom en Van Milaan de afgelopen maanden verzamelden onder #signaalmuur. Er ontstaat een levendige discussie. Al snel is duidelijk dat die niet ophoudt als de avond rond 21.30 uur eindigt. De deelnemers willen het Gelders Netwerk voortzetten voor inspiratie en ontmoetingen. Wordt vervolgd dus!