Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 5 juli 2018

Succesvolle D66-Statendag in Arnhem

Op de, warme, laatste zaterdag van juni ontving D66 Gelderland collega D66-Statenleden en gedeputeerden uit het hele land in Arnhem. Na ontvangst in het provinciehuis trekt de karavaan naar Industriepark Kleefse Waard om te eindigen bij Dudok voor een welverdiende verfrissing.

Vertraagd door enkele logistieke moeilijkheden, trapt fractievoorzitter Fleur van der Schalk de dag even na tienen af. Ze heet de ruim dertig D66’ers welkom in Arnhem. Vrijwel elke provincie is vertegenwoordigd. Er zijn fractiemedewerkers, fractievolgers, Statenleden en Gedeputeerden en er is een Tweede Kamerlid.

Omgevingsspel

Na het welkom van Fleur van der Schalk neemt ambtenaar van de provincie Gelderland, Mark Kemperman het woord. Hij geeft een presentatie over de Omgevingswet, maar vooral schenkt hij aandacht aan het omgevingsspel. Dit spel is ontwikkeld door de provincie Gelderland met als doel om politici en ambtenaren maar eigenlijk alle geïnteresseerden kennis te laten maken met de dilemma’s die rond de nieuwe Omgevingswet en de daaruit afgeleide omgevingsvisies spelen. Het interactieve spel geeft op een speelse manier de belangen van verschillende stakeholders weer, werpt licht op de keuzes en consequenties van die keuzes. Dat het spel in de smaak valt, blijkt uit meerdere vragen waar het te krijgen is.

Integrale omgevingsvisie

Hierna gaan Tweede Kamerlid Jessica van Eijs en de Groningse Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk ook in op de Omgevingswet en omgevingsvisies. Zij doen dit vanuit het sociaal-liberale gedachtegoed van D66. Waar zitten juist voor D66’ers de mogelijkheden en knelpunten? Waar Jessica van Eijs het proces in de Kamer schetst, geeft Fleur Gräper – van Koolwijk een provinciale blik. Beiden stellen dat het koorddansen is tussen maximaal ruimte geven aan het proces en bewaken van de politieke en bestuurlijke belangen. Binnen kaders: “… gaat een Omgevingsvisie over hekken weghalen. Dat betekent niet langer hokjes inkleuren op een kaart, maar integraal naar een gebied kijken”, zoals Gräper – van Koolwijk het verwoordt.

IPKW

Na het, theoretische deel op het provinciehuis is het tijd voor het werkbezoek. Het gezelschap begeeft zich naar Industriepark Kleefse waard (IPKW) op een steenworp afstand van het Arnhemse provinciehuis. Daar ontvangen Gelders Gedeputeerde Michiel Scheffer en IPKW-directeur Kevin Rijke de groep D66’ers. Vervolgens is het tijd voor een snelle lunch. Na de lunch geeft Rijke een korte presentatie. Hij schetst het ontstaan van Kleefse Waard maar gaat vooral in op de toekomstplannen die van Industrie Park Kleefse Waard het duurzaamste energiepark van Nederland moeten maken. Een mooie breuk met de oude reputatie van dit voormalige Akzo-terrein dat voor veel Arnhemmers vooral als vies bekendstond, zoals Rijke meldt.

Allego

Een korte rondleiding over het terrein volgt. Rijke vertelt vol vuur over alle plannen voor de nabije toekomst die van IPKW niet alleen tot een duurzaam maar ook tot een innovatief bedrijvenpark maken. De volgende stop is Allego. Deze voormalige Alliander dochter is gespecialiseerd in laadpalen en laadinfrastructuur voor elektrische auto’s. Allego is inmiddels uitgegroeid tot een grote Europese speler op dit gebied. In hoog tempo ontstaat een netwerk van snellaadpalen in Europa. Palen die, door de stijgende capaciteit, auto’ s steeds sneller van een volle accu kunnen voorzien. Maar Harold Langenberg van Allego geeft in zijn presentatie aan dat dit steeds minder van belang is. “We zijn gewend om een auto vol te tanken. Maar je hoeft je accu natuurlijk niet ‘vol te tanken’. Zo lang dat de accu voor voldoende actieradius zorgt om je doel te halen, is hij vol genoeg.”

Save Plastics

De laatste stop is Save Plastics. Dit van oorsprong Achterhoekse bedrijf is inmiddels ook neergestreken op IPKW. Zij zamelen plastic in dat zeer lastig te recyclen valt en daardoor meestal in de verbrandingsoven terechtkomt. Met machines persen ze de plastic restanten tot nieuwe materialen. Bijvoorbeeld erfafscheidingen, bruggen en bankjes voor in het buitengebied, maar voor de gemeente Zevenaar hebben ze er zelfs al lantaarnpalen van gemaakt. Door dit zogenoemde upcyclen geeft Save Plastics een nieuwe, duurzame toekomst aan plastic.

Afsluiting

Daarmee is het inhoudelijke deel van de Statendag ten einde. Het gezelschap begeeft zich naar het Arnhemse grand café Dudok. Na een kort woord van Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen, praat het gezelschap onder het genot van een verkoelend drankje nog even na over een geslaagde dag.