Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 2 september 2019

Regiocongres D66 Gelderland 28 september over kansen(on)gelijkheid

Meld je nog snel aan voor het regiocongres van D66 Gelderland!

Dit jaar gaat het jaarlijkse regiocongres van D66 Gelderland over kansen(on)gelijkheid. Ook nu nog is kansengelijkheid namelijk geen realiteit. Op zaterdag 28 september 2019 behandelen diverse sprekers dit onderwerp in lezingen en workshops. Daarbij wordt de link gelegd met verschillende thema’s, waaronder gezondheidszorg, sociaal beleid, onderwijs en arbeidsmarkt.

Het congres wordt geopend door fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer Rob Jetten. Daarna betoogt Marthe Hesselmans, onderzoeker bij de Van Mierlo Stichting, dat kansengelijkheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en politieke prioriteit verdient. Als kansen ongelijk verdeeld zijn, verliezen individuen namelijk de kans hun leven in eigen hand te nemen en verliest de samenleving als geheel, aldus Hesselmans. Andere sprekers zijn onder andere Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen aan de Radboud Universiteit en Paul van Meenen, onderwijsexpert in de Tweede Kamer voor D66. Voor leden van D66 met een functie binnen de partij (bestuurder, fractievoorzitter) zijn er “evenknie”-sessies.

Zowel D66-leden als niet-leden zijn van harte welkom het congres op zaterdag 28 september bij te wonen. Kosten voor de hele dag zijn € 10,-, inclusief een lunch en borrel na afloop. Congreslocatie is cultuurcentrum Zinder in Tiel. Aanmelden kan hieronder. De kosten kunnen ter plekke contant worden voldaan.

 

Programma

10:00 Inloop en ontvangst

10:35 Opening dagvoorzitter Marije Arah

10:45 Fractievoorzitter Gelderse Statenfractie Céline Blom

11:00 Marthe Hesselmans: introductie kansengelijkheid

11:45 Prof. Dr. Bas Bloem: kansengelijkheid

12:30 Lunchpauze met oa Vraagbaak MijnD66

13:30 Workshopronde 1

14:30 Workshopronde 2

15:15 Workshopronde 3

15:30 Partijleider Rob Jetten

16:45 Afsluiting door dagvoorzitter Marije Arah

 

Informatie over de sprekers

Marije Arah

Marije is werkzaam in de Duurzame Energiesector. Daarnaast zet zij zich op verschillende manieren in voor de regionale politiek, zo heeft ze o.a. meegeschreven aan het Provinciale Verkiezingsprogramma 2019 van D66.

 

 

Marthe Hesselmans

Waarom zouden we kansengelijkheid moeten nastreven en is dat in Nederland inmiddels gerealiseerd? Welke gevolgen hebben maatschappelijke trends als globalisering, digitalisering en flexibilisering?
Marthe Hesselmans is senior onderzoeker bij de Van Mierlo Stichting en schrijfster van het essay “Kansengelijkheid is toe aan herkansing”.

 

Prof.dr. Bas Bloem, neuroloog

Wat is het belang van kansengelijkheid voor de zorg? In zijn voordracht zal Bloem ingaan op diverse relevante factoren die vandaag de dag de toegankelijkheid tot zorg in Nederland beïnvloeden. Een goed voorbeeld hiervan is verschillen tussen mannen en vrouwen, die sterke verschillen kunnen vertonen in niet alleen de presentatie van de ziekte, maar ook in hun ziektegedrag en bijvoorbeeld de kans om in aanraking te komen met topzorg in een academisch ziekenhuis. Ook zal Bloem bespreken hoe we de kansengelijkheid in de zorg zouden kunnen vergroten.
Bas Bloem is hoogleraar Neurologie en oprichter en hoofd van het Radboudumc Expertisecentrum voor Parkinson & bewegingsstoornissen.

 

Rob Jetten

Rob Jetten (1987) is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor D66 en sinds oktober 2018 fractievoorzitter.

 

 

 

Workshop opties

Tienke van de Werf 

Overleg van afdelingsvoorzitters in de regio Gelderland. Suggesties voor agendaonderwerpen kunnen naar tienkevanderwerf@d66gelderland.nl gemaild worden.
Tienke van der Werf is regiovoorzitter van D66 Gelderland.

 

 

Wouter Pieterse 

Hoe kan iedereen meedoen met de energietransitie, ook mensen die geen geld hebben voor investeringen?

Wouter Pieterse is adviseur en procesregisseur duurzaamheid, participatie en leefbaarheid.

 

Gelders Els Borst Netwerk

Is er sprake van kansengelijkheid in de politiek? Wat kunnen we doen om dat verder te stimuleren?
Het Gelders Els Borst Netwerk is gericht op vrouwenemancipatie in de politiek en besturen.

 

 

Céline Blom

Overleg van fractievoorzitters in de regio Gelderland. Suggesties voor agendaonderwerpen kunnen naar celineblom@d66gelderland.nl gemaild worden.
Céline Blom is fractievoorzitter van de Gelderse Statenfractie van D66.

 

 

Paul van Meenen

In hoeverre is onderwijs nog steeds een middel om kansenongelijkheid tegen te gaan? Hoe werkt kansen(on)gelijkheid door op de arbeidsmarkt?
Paul van Meenen is Tweede Kamerlid voor D66

 

Stan Hellegers & Sara Panis

Gelijke kansen op de woningmarkt? Onder leiding van Stan Hellegers (Statenlid) en Sara Panis (Fractievolger) van D66 Gelderland ga je in gesprek over de rol van de gemeente in middenhuur, huisvesting van arbeidsmigranten en de rol van recreatiewoningen in de woningmarkt.

 

Serhat Özasik

Overleg van penningmeesters in de regio Gelderland. Suggesties voor agendaonderwerpen kunnen naar serhatozasik@d66gelderland.nl gemaild worden.
Serhat Özasik is penningmeester van het Gelderse regiobestuur.

 

 

Patrick Slavenburg

Algoritmes en vormen van Artificial Intelligence (AI) zijn niet langer toekomstmuziek. Ze worden in alle delen van ons leven gebruikt. Van de politie tot aan de energietransitie. En er is veel aandacht in de media hoe dit de kansenongelijkheid vergroot. Deze presentatie legt op een niet-technische manier uit wat AI is. Wat algoritmen doen: hoe ze eventueel discrimineren, maar ook hoe ze kansenongelijkheid kunnen verminderen.

 

 

Robbin van Pelt

Om met TK2021 en GR2022 verkiezingen te winnen moeten we nu aan de slag. En dat kunnen we door samen te werken. We zijn benieuwd naar jouw ideeën en frisse blik. Ga jij met ons de uitdaging aan en werk je mee voor winst in de komende jaren? Vanuit het landelijk campagneteam is Robbin van Pelt aanwezig. Hij is verenigingsadviseur campagne op het Landelijk Bureau en was eerder actief als bestuurslid campagne in de fusieafdeling Zuidplas en later in Rotterdam. 

 

 

 

Aanmeldingsformulier Regio congres D66 Gelderland 28 september

Dit jaar gaat het jaarlijkse regiocongres van D66 Gelderland over kansen(on)gelijkheid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.