Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 20 december 2018

Provinciale steun voor oprichting CITC in Nijmegen

Tijdens de Statenvergadering van 19 december stemde Provinciale Staten in met een bijdrage van 7,5 miljoen euro aan de komst van CITC. Dit internationale open innovatiecentrum voor microchiptechnologie komt in Nijmegen op de daar gevestigde Novio Tech Campus. Begin 2019 moet het van start gaan.

In het Chip Integration Technology Centre gaan vijftien partijen samenwerken aan een topcentrum voor innovatie in chipsintegratie en fotonica. De integratie van chips in apparaten en machines moet de komende tijd zorgen voor allerlei innovaties.

Innovatie op maatschappelijke thema’s

D66-Statenlid Rita Braam – van Valkengoed licht het belang van het CITC toe. ‘D66 steunt de denkrichting dat doorontwikkeling van de chiptechnologie kan bijdragen aan innovaties op belangrijke maatschappelijke thema’s. Ik noem energie, energiebesparing en energieopwekking, ik noem de zorg, voor de betaalbaarheid en ‘slimme zorg’ en ik noem landbouw- en voedselproductie, door gebruik van data en sensoren voor ‘slim boeren’. Allemaal innovaties waar D66 warm voorstander van is. Het voorstel verbetert daarmee eten en gezondheid in het dagelijks leven van veel mensen in Europa, het draagt bij aan een beter Klimaat en het versterkt het Onderwijs.’

 

Fotonica

‘Dit voorstel is koersbepalend’, vervolgt Braam – van Valkengoed, ‘omdat er een direct verband is met de landelijke fotonica agenda en het gezamenlijk convenant fotonica. Deze lichttechnologie is nodig om te kunnen besparen op elektriciteit en dat aspect alleen al heeft positieve effecten voor het Klimaat. D66 onderschrijft het grote belang voor Nijmegen én voor Gelderland en wij onderkennen dat dit initiatief landelijk en in Europa de toon gaat zetten.

 

Koploper

Ook gedeputeerde Michiel Scheffer is verheugd over de oprichting van CITC en de steun van Provinciale Staten voor het initiatief: ‘Nederland is wereldwijd koploper in fotonica met de universiteiten in Eindhoven en Twente en de microchipindustrie in Nijmegen. Door samen te werken willen we die voorsprong uitbouwen. Met de provincies als proeftuin voor nieuwe fotonicaproducten. We hebben haast. Andere landen staan niet stil’.