Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 25 mei 2022

Masterclasses Provinciale Politiek

In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2023 organiseert het regiobestuur van D66 Gelderland weer een politieke masterclass op drie maandagavonden (13 juni, 27 juni en 11 juli 2022) van 19:00 – 21:30. Lees hier meer en meld je aan!

Provinciale Staten (PS) zijn het algemeen bestuur van de provincie en vertegenwoordigen de bevolking van de provincie. Zij bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten, en benoemen èn controleren het dagelijks bestuur van de provincie, het college van Gedeputeerde Staten (GS).

De leden van Provinciale Staten (Statenleden) worden iedere vier jaar rechtstreeks door de inwoners van de provincie gekozen. Op basis van de verkiezingsuitslag wordt een coalitie gevormd.

Een bijzondere taak van de Provinciale Staten is dat zij de leden voor de Eerste Kamer kiezen. Dit gebeurt vlak na de verkiezing van de nieuwe Statenleden. Met jouw stem bepaal je dus – indirect – ook de samenstelling van de Eerste Kamer.

Provinciale Staten van Gelderland heeft 55 zetels, waarvan er momenteel 4 door D66 worden bezet. D66 is deze periode onderdeel van de oppositie. De volgende statenverkiezingen zijn gepland op 15 maart 2023.

Voor wie?

Voor D66-leden die geïnteresseerd zijn in het Statenlidmaatschap en/of zich op provinciaal niveau willen inzetten voor onze partij.

Wat komt er aan bod?

De rol van het statenlid, kerntaken van de provincie, D66 visie en profiel, inhoudelijke thema’s die spelen, vergadervormen, commissie volgen en bespreken, stakeholders, rol van de gedeputeerde en simulatie van de statenvergadering.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de drie avonden bedragen 30 Euro*. Dit bedrag is inclusief koffie en thee. Mocht er geld overblijven, dan gaat dit naar de campagnekas voor de Statenverkiezingen van 2023.

*Mocht de bijdrage een probleem zijn, neem dan contact op met aanmeldingen@d66gelderland.nl

Meld je aan!

Ben je geïnteresseerd in de Masterclasses en wil je meedoen? Stuur ons dan een mail met:

– Je naam
– Je lidnummer
– Een korte motivatie

naar aanmeldingen@d66gelderland.nl.

De avonden kunnen vanwege de opbouw van het programma niet afzonderlijk bezocht worden. We gaan ervan uit dat de deelnemers alle avonden aanwezig zijn. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.