Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 3 juni 2018

Kandidaat lijsttrekkers Céline Blom en Michiel Scheffer in gesprek

Céline Blom en Michiel Scheffer zijn namens D66 kandidaat lijsttrekker voor de Provinciale Staten-verkiezingen van volgend jaar. Wat zijn hun speerpunten? Waar zitten de verschillen en hoe gaan ze D66 aan een goed resultaat helpen tijdens de verkiezingen? Een dubbelinterview met twee zeer gemotiveerde kandidaten.

Het is warm deze woensdag. Dat is het ook in het Provinciehuis waar het interview plaatsvindt. Scheffer en Blom kruisen deze dagen regelmatig de degens. In verschillende zaaltjes dwars door de provincie Gelderland gaan ze met elkaar en met nieuwsgierige D66’ers in gesprek. Zo ook deze middag. Ze zijn het veel met elkaar eens, maar er zijn wel degelijk verschillen.

Get out the vote

Scheffer opent het bal. Wanneer zijn de Provinciale Staten-verkiezingen geslaagd? “Ik wil uiteraard graag winnen. Statenverkiezingen zijn een get out the vote-verkiezing zoals ik dat noem. We moeten zorgen dat potentiële D66-kiezers ook echt gaan stemmen. Dat is vooral de laatste dagen voor de verkiezingen hard werken; zeker als het slecht weer is moet je je best doen om mensen naar de stembus te krijgen.” Blom: “Voor mij betekent het in elk geval de zeven zetels die we nu hebben behouden en het liefst één erbij. Wat mij betreft doen we dat niet alleen door kandidaten uit de verschillende delen van de provincie op onze lijst te zetten. Maar ook door onze D66-vertegenwoordigers in de verschillende regio’s te betrekken. Ik wil hen nadrukkelijk uitnodigen om mee te doen en samen met mij ons D66-verhaal te vertellen waardoor de inwoners van Gelderland op ons gaan stemmen.”

Groen, gezond en gelijkwaardig

Wat zal dat D66-verhaal zijn volgend jaar? Blom: “Ik vind dat we moeten staan voor een groen, gezond en gelijkwaardig Gelderland. Inzetten op duurzaamheid, verbeteren van de luchtkwaliteit maar ook een gezond vestigingsklimaat, met voldoende culturele voorzieningen. Gelijkwaardigheid vind ik ook heel belangrijk. Gelijke aandacht voor alle regio’s en gelijke kansen voor iedereen ongeacht je achtergrond. Ik wil ook de afstand tussen Gelderse D66’ers en de provincie verkleinen. Vertellen wat we doen; wat kan en wat niet kan. Zodat we elkaar beter begrijpen en beter kunnen vinden.”

Het tij keren

Wat zet Scheffer daar tegenover? “Naar mate de verkiezingen dichterbij komen scherp je je boodschap aan. Dan ontstaat die ene oneliner waarmee je de kern raakt. Voor mij is die kern, en dat is de reden dat ik ook weer lijsttrekker wilde worden, dat ik me enorme zorgen maak over de aarde. We hebben nog maar één of twee generaties om het tij te keren. En er moet nog heel veel gebeuren. Nu krijgt de weerstand tegen die verandering voor mijn gevoel te veel een podium. Ik wil juist die mensen helpen die samen met ons de noodzakelijke slag willen maken.”

Verschillen

Waar zitten de verschillen ten aanzien van de rol van de provincie? Blom: “Misschien is dat wel dat ik de taak van de provincie breder opvat dan Michiel. Scheffer vult aan: “Ik zit inderdaad meer op wat heet de kerntaken, het sociaal domein vind ik echt iets van en voor gemeentes.” “Precies”, aldus Blom: “Ik zie het sociale aspect ook terug in die kerntaken. Dat de provincie investeert in cultuur en leefbaarheid vind ik belangrijk en belangrijk om te vertellen. De provincie doet op sociaal gebied ook heel veel.” Scheffer: “Ik vind vooral dat we de dingen die we als provincie doen goed moeten doen, anders krijg je symboolpolitiek.”

Meer informatie over de kandidaten vindt u op de Facebook-pagina van de kandidaten. Die van Michiel Scheffer vindt u hier. De pagina van Céline Blom staat hier.

De e-voting is begonnen. U heeft uw digitale stembiljet in uw mailbox ontvangen en tot en met 9 juni kunt u stemmen. Het kan zijn dat het biljet in uw spammail terecht is gekomen. Mocht u geen stemformulier ontvangen hebben, dan neemt u het beste contact op met de verkiezingscommissie. Dat kan met een mail naar verkiezingscommissie@d66gelderland.nl of telefonisch via 06-54970661.