Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 juli 2018

#GroenVooruit: op weg naar schoon en duurzaam reizen

De afgelopen maanden viel het misschien al op: de D66-fractie postte op Twitter en Facebook regelmatig berichten onder de #GroenVooruit. Statenleden Rigo Heldoorn en Rita Braam – van Valkengoed vertellen over het hoe en waarom hiervan. 

Onder het motto #GroenVooruit vroeg de Gelderse D66-fractie de afgelopen maanden aandacht voor schone en duurzame manieren van reizen. Natuurlijk reisden we als ‘groene’ fractie al veel met fiets en OV. Maar dat is niet altijd eenvoudig. Zeker niet als je vanuit de uithoeken van de provincie naar Arnhem toe moet. Toch heeft iedereen op zijn eigen manier een steentje bijgedragen. Zo gebruikten Statenleden, naar aanmoediging van Braam – Van valkengoed, vooral veel de Gelderse fiets(snel)paden en de trein. Het grootste deel van de fractie kwam bijvoorbeeld op de fiets naar de laatste Statenvergadering. Waar dat niet mogelijk was carpoolden ze en sommige Statenleden namen soms zelfs een hotel in plaats van heen en weer te reizen. Niet reizen is immers nog het beste voor natuur en milieu.

Groen(Vooruit) moet je blijven doen

Blijven we nou ook een beetje #GroenVooruit gaan?  Heldoorn: “Uiteindelijk geloven we natuurlijk in ‘practice what you preach’, dus ja! We blijven daarom zoveel mogelijk groen reizen. Maar omdat we als fractie veel onderweg zijn in Gelderland weten we als geen ander dat dit niet altijd eenvoudig is. Het vereist planning en afstemming en soms heb je helaas ook extra reistijd.” Braam – van Valkengoed: “Klopt, ik heb de afgelopen tijd daarom onder de #GroenVooruit ook veel aandacht gevraagd voor beter OV. Het allerbelangrijkste punt is aansluiting. OV moet aansluiten op andere typen vervoer als deeltaxi’s en fiets. Maar bovenal moet OV aansluiten op de wensen van inwoners, bedrijven en bezoekers, zoals ik eerder al benadrukte.”

Candea College

Gelukkig is de fractie ook geholpen. Leerlingen van het Technasium van het Candea College hebben een onderzoek uitgevoerd naar hoe files te verminderen. Ze hebben hierbij specifiek gekeken naar de A12 tussen de Duitse grens en Arnhem. Heldoorn vertelt erover: “Als randvoorwaarden mochten er geen infrastructurele oplossingen worden gezocht. Ze kwamen met een creatieve oplossing: Points To Go. Hierin werden verschillende maatregelen gecombineerd zoals fietsen, pendelbussen, carpoolen, spitsmijden en thuiswerken. Naar gelang de bijdrage aan duurzaamheid, gezondheid en vermindering drukte krijg je punten die je kunt omzetten in allerlei beloningen. En zo wordt goed gedrag beloond. Gedeputeerde Staten gaan met de uitkomsten van dit onderzoek aan de slag.” Het onderzoek is hier na te lezen en het item van Omroep Gelderland erover is hier te zien.

Toekomst

“Het soort slimme oplossingen dat de leerlingen bedachten is nodig om groen en duurzaam reizen makkelijker en aantrekkelijker te maken. En dat is nodig als we mensen uit de auto willen halen. #GroenVooruit is wat D66 betreft de toekomst om de files te verminderen, meer in te zetten op duurzame mobiliteit en te werken aan een beter klimaat. Hierdoor kunnen we het aanleggen van nieuwe wegen tot een minimum beperken”, besluiten de twee woordvoerders eensgezind.