Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 11 juli 2020

De Veluwe vraagt om hogere stikstofambities

‘Niet alles kan overal’. Die titel gaf het Adviescollege Stikstof (ook wel bekend als de commissie Remkes) mee aan het eindrapport over stikstof. Dit rapport wordt de hele stikstofcrisis nog eens uiteengezet, het beleid van het Kabinet onder de loep genomen en worden er adviezen gedaan voor een oplossing. Daarnaast presenteerde het Gelderse College afgelopen maand ook het eerste pakket met Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS). Genoeg reden om in de laatste Statenvergadering voor het reces in debat te gaan over stikstof.

In de analyses van de provincie en die van Remkes zit een opvallende overlap: De in april gepresenteerde ambitie van het Kabinet is niet genoeg. Remkes stelt in het algemeen dat het huidige ambitieniveau niet genoeg gaat zijn om onze natuur te herstellen en tegelijkertijd noodzakelijke plannen voor woningbouw en economie te kunnen blijven ontwikkelen. De provincie Gelderland komt tot de conclusie dat de landelijke ambities niet genoeg gaan zijn voor de Veluwe. Met de huidige aanpak blijft de Veluwe achter, met grote impact voor zowel de natuur als projecten in onze provincie. En met het risico dat er ons opnieuw een juridische uitglijder, zoals we die eerder hebben meegemaakt bij de PAS, te wachten staat. Een situatie die D66 koste wat kost wil voorkomen.

Daarom heeft D66 het College gevraagd om de kwetsbare situatie van de Veluwe in Den Haag onder de aandacht te brengen. Om bij het ministerie en andere provincies aan te geven dat er meer ambitie nodig is. Want Remkes is helder: Alleen met meer stikstofambitie kunnen we de broodnodige huizen bouwen. Alleen met meer stikstofambitie houden we ruimte over voor belangrijke economische projecten. En alleen met meer stikstofambitie kunnen we onze prachtige Gelderse natuur beschermen en versterken.