Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 10 maart 2018

#D66Bustour door Gelderland

Op maandag 5 maart reed de grote D66 campagnebus door Gelderland (en een klein stukje Overijssel). Statenlid Antoon Kanis ging samen met landelijke en lokale D66 politici en vrijwilligers langs in Wageningen, Deventer, Lochem, Doetinchem, Zutphen en Arnhem.

Om 09.45u arriveert de campagnebus op de Campus van de Wageningen Universiteit. Terwijl de bus langzaam leeg stroomt met enthousiaste vrijwilligers in witte D66 jassen, volgt er meteen leuk nieuws. Naast Tweede Kamerleden Rob Jetten, Maarten Groothuizen en Matthijs Sienot reist ook minister Sigrid Kaag een groot deel van de dag mee.

Wageningen

Het programma voor een dag met de #D66bustour is erg divers. In Wageningen presenteerde lijsttrekker Dennis Gudden aan de aanwezige studenten en D66’ers de resultaten van de fietsenquête van D66 Wageningen. In Wageningen wil D66 twee miljoen euro investeren om fietsknelpunten aan te pakken. Via de enquête hebben 750 Wageningers meegedacht over waar en hoe dit geld het beste kan worden besteed.

Lochem

In Lochem stonden twee belangrijke lokale speerpunten van D66 op de agenda. Het Stadhuus – het voormalige gemeentehuis – wordt tegenwoordig gebruikt als een woonkamer van de stad. Een aantal maatschappelijke organisaties hebben er hun kantoor en er vinden verschillende evenementen plaats voor jong en oud. Een van de maatschappelijke organisaties die in het Stadhuus zit is Lochem Energie. Een goedlopende lokale energiecoöperatie die zowel mooie resultaten (lokale elektrische deelauto’s en collectieve zonnepanelen) als grote ambities (Windmolens in Lochem en project met 1000 deelauto’s) kan presenteren. Zowel het Stadhuus als Lochem Energie zijn mooie voorbeelden van inwoners die zelf het heft in handen nemen, met soms een klein steuntje in de rug van de overheid.

Tussen de bezoeken door is er in de campagnebus voldoende tijd om nieuwe D66ers te leren kennen. Voor een Raads- of Statenlid het ideale moment om op de inhoud nog eens verder te praten met de Kamerleden. In mijn geval met Rob Jetten over het onderzoek naar Ultradiepe Geothermie of met Matthijs Sienot over de hoogwaterveiligheidsplannen rond Varik-Heesselt. De momenten tussen de stops bieden ook voldoende gelegenheid om met andere D66’ers te praten. Niet alleen over politiek en campagne maar ook over koetjes en kalfjes.

Zutphen

In Zutphen brachten we het laatste inhoudelijke bezoek. In een middelbare school vertelden vertegenwoordigers van het (v)mbo vol passie. Over hoe zij er aan werken om de trots weer terug te krijgen in het beroepsonderwijs. Met goede begeleiding en door die trots regelmatig uit te spreken bloeien leerlingen op en ontwikkelen zij zich tot echte vakmensen.

Doetinchem en Arnhem

Bovenal draait de bustour natuurlijk om campagne. In Doetinchem en Arnhem hebben we met de lokale afdelingen op straat geflyerd. Waar het in Doetinchem op maandagmiddag rustig was op straat, was het in Arnhem lekker druk in de spits rond het station. Langzaam loopt de verkiezingskoorts op. Vanaf deze positie wens ik alle D66 afdelingen veel succes met hun campagne en op naar een mooie uitslag op 21 maart!

Wist je dat ieder D66-lid zich kan aanmelden om mee te gaan op de bustour? Tot 21 maart rijdt hij nog door heel Nederland rond. Op dinsdag 20 maart maakt hij nog een tochtje door Gelderland langs Wageningen, Arnhem en Nijmegen. Meer informatie vind je hier.