Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 6 mei 2020

D66 wil meer steun voor culturele instellingen in Gelderland

Céline Blom, dient namens D66 Gelderland, vragen in over steun aan culturele instellingen. In een artikel van Omroep Gelderland van 29 april lazen wij ‘dat het Airborne Museum na een verbouwing haar deuren op 13 maart weer had willen openen, maar door de coronacrisis dat niet kon. Door het bezoekersverbod houdt het museum rekening met een verlies van minstens 300.000 euro.

Blom wil weten of Gedeputeerde Staten contact heeft gehad met het Airborne Museum en de gemeente Arnhem hierover. ´Wij maken ons grote zorgen over culturele instellingen zoals bijvoorbeeld het Airborne Museum´, aldus Blom.

D66 wil naast de zorgen rondom het Airborne Museum weten of Gedeputeerde Staten zicht heeft op grote knelpunten voor cultuur in onze Gelderse gemeentes en of er contact is geweest met de wethouders. Blom geeft aan dat het Airborne Museum één voorbeeld is, maar dat er veel meer culturele instellingen zijn met grote financiële problemen. ‘De culturele sector wordt hard getroffen door de corona crisis. Theaters, musea en andere gebouwen waar mensen bijeenkomen om te genieten van kunstuitingen zijn gesloten. Daardoor zitten ook veel (klein) kunstenaars nu zonder opdrachten. Ook onze Gelderse Forten zijn gesloten.’

D66 pleit voor een integrale Gelderse aanpak waarin alle culturele instellingen en kunstenaars aan bod komen en wil dat de provincie in contact gaat met wethouders van cultuur van onze Gelderse gemeenten.

Lees hier de ingediende schriftelijke vragen